Barcelona është marka më e fortë e futbollit në botë, sipas një studimi të “Brand Finance”. Katalanasit ishin zhvendosur në vendin e dytë, vitin e kaluar, pas Real Madridit.

Megjithatë, këtë vit, pas triumfit në dy kompeticionet kombëtare (La Liga dhe Kupa e Mbretit) dhe një kontrate të dobishme sponsorizim, forca e markës “Barça” është përmirësuar nga 95.4 në 96.6.

Nga ana tjetër, marka e Real Madridit mezi ka regjistruar ndonjë ndryshim, pavarësisht performancës së mirë në Ligën e Kampionëve.

Kthimi i Barcelonës në krye të markave më të forta të futbollit ka përfituar nga popullariteti që gëzon si markë në tregjet në zhvillim të futbollit, të tillë si Kina, India dhe SHBA.

Renditja e vitit 2018 tregon se klubet më të mira të vazhdojë të rriten në vlerë dhe forcë si markë, duke krijuar një grup elitë, që e ka konsoliduar veten në krye të futbollit botëror.

Derisa pozicionet të ndryshojnë, një hendek në krye të tabelës po bëhet gjithnjë e më i vështirë për konkurrentët e tjerë.

Në të vërtetë, fuqia komerciale e aristokracisë së futbollit ka rezultuar vendimtare në disa nga marrëveshjet më të rëndësishme të sponsorizimit në botë.

Ndërsa forca e Barcelonës dhe Real Madridit është e ndërtuar mbi suksesin e përhershëm të futbollit dhe popullaritetit të madh, të dyja klubet spanjolle janë ende shumë prapa Manchester United kur vjen fjala për vlerën e markës së tyre.

Në një vit udhëheqje të kësaj renditjeje, vlera e Manchester United është 1.551 milionë euro, 300 më shumë se vlera që shënon Barcelona, apo Real Madridi.

Fuqia e markës së Manchester United në vitin 2017 u përmirësua me 3% dhe vlera e saj u rrit me 9%.

Pas mërgimit të tij në “Europa League” vitin e kaluar, kthimi në Ligën e Kampionëve dhe dy trofetë e fituar në këtë sezon janë faktorët që kanë përmirësuar përqindjen e parë.

Ashtu si të gjitha ekipet në Premier League, Manchester United përfiton të ardhura astronomike, të marra nëpërmjet të drejtave të ritransmetimit.

Përveç kësaj, të ardhurat komerciale, të cilat arritën në kuotën e 328 milionë eurove në vitin 2017, janë shumë më të larta se ato të rivalëve të “Djajve të Kuq” në Premier League dhe të shumicës së rivalëve nga ligat e tjera.