Artisti i Popullit’ Pjetër Gjoka i ka dhënë teatrit shqiptar një varg figurash të pavdekshme. 25 role të interpretuara në teatrin e Shkodrës para çlirimit të vendit dhe mbi 90 të tilla pas çlirimit, në teatrin profesionist, e rendisin atë në ikonat e artit skenik shqiptar.

Pjetër Gjoka rridhte nga një familje e njohur nga Dukagjini, e cila vlerësohej më tepër në opinion për përpunimin e qymyrit, mjeshtrinë e hapjes së puseve dhe të furrave.

Problemet e gjakmarrjes e patën detyruar familjen e tij të linte trojet dhe të shtegtonte sa në Maqedoni dhe në Ulqin të Malit të Zi, aty ku dhe lindi Pjetri me 3 gusht 1912 duke u pagëzuar në kishën e Shestanit të asaj zone.

Në atë ambient, Pjetri do të bëhej 3 vjeç, për t’u vendosur së bashku me familjen në Shkodër.

Pjetri sportist Ndoshta pak kush e di se Pjetër Gjoka ka qenë dhe një sportist mjaft i mirë, fillimisht në futboll dhe më pas në atletikë.

Studiuesi i njohur Prelë Milani ka theksuar se në vitet ’30-të, Pjetër Gjoka ishte pjesë kryesore e ekipit të ‘Vllaznisë’ në futboll dhe pati një simpati të jashtëzakonshme nga tifozët e asaj kohe për vetë lojën e tij mjeshtërore.

Falë këtyre aftësive, ai do të përfshihej dhe në ekipin kombëtar të vitit 1931, ku u prezantua denjësisht. Krahas futbollit, Pjetri ushtroi dhe atletikën për t’u shpallur në vitin 1933 kampion i Shqipërisë.

Madje në këtë sport përfaqësoi dhe Shqipërinë në Olimpiadën Ballkanike të Athinës. Hoqi dorë nga sporti për shkak të dy dëmtimeve radhazi, për t’u përfshirë në fushën e artit, nga e cila nuk do të ndahej për gati 50 vjet.

Pjeter Gjoka ka vdekur me 2 maj 1982 por duke lene pas nje karriere te shkelqyer si ne art ashtu edhe ne sport.
Gjergj KOLA