Opinion nga Ilir TAFLAJ*

Shkurt për “LIGJI I RI I SPORTIT” dhe analiza pozitive për FINANCIMIN e sportit në kushtet tona:

1.FINANCIMI:
A.KONTRIBUTET DIREKTE:
1.Fondet e buxhetit(+fondet shtese ).
2.Fondet e buxhetit vendore.
3.Fondet per impiantet sportive.
4.Burimet e ligjeshme(sponzorimet,donacionet,llotarit,e drejta tv,reklama,federatat etj etj).
2.KONTRIBUTET INDIREKTE:
1.Lehtesira fiskale(per kontribuesit e sportit).
2.Kontribute financiare te pataksura per ata qe investon ne sport(ose te ulura).
3.Koncensioni i impianteve sportive falas(ose me cmim me te ulet se tregu).
Nje federat,qe te kryeje veprimtarit e saje me hapin e federatave simotra Europiane ka nevoje per rreth 500 000÷600 000 euro ne vit (modestisht). Nga fondet direkte siguron rreth 1/3.
Nje shoqate ne rrethe qe te kete nje ekip kualitativ, ne nje vit ka nevoje per rreth 40 000÷45 000) euro (pa pjesmarrje ne veprimtarit nderkombetare). Nga fondet e bashkive megjithse varion, marrim nje mesatare 10 000÷20 000 euro.
Shihet qart se KONTRIBUTET INDIREKTE marrin nje rendesi shum te madhe ne afrimin e biznesit ndaj sportit.Mendoj qe ligji i ri i sportit duhet te perfshijne kete nen te vecant,dhe jo te perpiqet te pershtatet ne “germ”me ligjet e Komunitet Europian.Dmth lehtesirat fiskale jan jetike ne kushtet aktuale te sportit tone dhe duhen te saksionohen ne ligjin e ri te sportit.
(Shifrat e paraqitura jan te peraferta, jane perdorur vetem te shpreh idene time mbi nje aspekt te ligjit).
*Eshte anetar i kryesise se Federates Shqiptare te Basketbollit