Malësia e Madhe është treva shqiptare, emri i së cilës  përputhet plotesisht me atributet dhe vlerat historike që i njihen e vlersohen kombetarisht e nderkombetarisht. Besa ,bujaria ,trimeria e urtia  nuk janë nocione abstrakte ,pasi ato kultivohen e demostrohen nga banoret autokton që popullojnë treven tonë.

Njeri nder arkeologet më të njohur të shekullit XX (Luixhi Ugolini) ,para rreth 80 viteve do te shkruante : “ Populli shqiptare  i perket njeres nder racat më të vjetra te Europes  e ruajtur  per mrekulli…Per ketë mjafton  të vrojtojmë  në Shqiperinë e Veriut  ata burra e burrnesha  malesore – kryelartë  dhe do të vereni se janë elementi etnik ma i kulluet i Europes..”.

Natyrisht per të ruajtur vlerat e medha të trashigimisë sonë , perveç mendjes së kthjellte është dashur edhe një  fizik i fortë e i hijeshem ,ku si simbol vazhdimisht janë marre malsoret. Ndaj populli jonë  e ka permbledhur ketë  me sentencen :” Mendje e shendoshte në trup të shendoshë”.

Malesoret e Malesise së Madhe që në agimin e jetes mbi keto troje e kanë kuptuar se forca dhe hijeshia e tyre fizike , nuk është vetem elemt i trashigise racore ,apo i perfitimit të vlerave  të klimes e  natyres së mrekullueshme ku ata jetojnë , por edhe  i ushtrimit fizik të veprimtarise së tyre ,fillimisht per  nevojat jetsore e me vonë të garave argetuese e strevitore , që kanë vijuar nga ato kohe jo shumë të ndergjegjeshme e deri sot  të ndergjegjeshme e të organizuara.

Disa nga veprimtarit shumë të hershme që janë njohur në Malesi të Madhe kanë qënë : Garat e helljes së gureve (sot Hellja e gjyleve apo shtizave), gara e ngjitjes në maje të kodrave apo maleve (sot alpinizmi), vrapimet kush shkonte më parë per të marrur një “send” të caktuar ,apo per të prekë një cak (sot atletika), Bejlegu me u rrok (rrezua) trup me trup (mundja e sotme), bejlegu me shpata , gjuajtja e shejnit me pushke (garat e qitjeve sot )..e tjer.

Pak te dhena Gjografike e Historike nga ku është ”marrë” emri “Veleçiku”…
Malesia e Madhe ka nje siperfqe prej rreth 1000 km2 , dhe nje popullsi prej 55000 banoresh . Ndahet ne gjashtë njesi të qeverisjes  vendore. Pesë Komuna dhe bashkia  e qytetit Koplik ,që është njekohesisht edhe qendra administrative e Nenprefektures . Simboli natyrore me interesant i trojeve të Malesisë është mali i Veleçikut  me  lartesi 1726 metra mbi nivelin e detit.

Ky mal  ka nje pozicion impozat ,që shihet nga e gjithë  zona e  ultesires që  ka dendesine më të madhe të banoreve per km2. Emri i ketij mali (oronimi) rrjedh nga një legjendë interesate ,por Mbi të gjitha  besohet se është bashkim i “fjaleve” Veli (veshje e bardhe,si maja e ketij mali që është  gjithnjë e bardhë nga  bora)  dhe  Çika ( siç i kanë thenë dikur vajzes në keto anë),pra Veli i Çikes.. Eshte pikrisht ky simbol natyrore i pa kontestuar nga i cili ka marre emrin ( ne vitin 1986) klubi i futbollit  “Veleçiku”, per  sukseset e të do  të “flasim” më  poshtë ,dhe ekipi i Shahut…

Trashëgimia historike e  sporteve në Malesinë  e  Madhe…
NGRITJE  PESHASH
1.Selaudin Zog  Kukaj, Partizani – kampion kombetarë
2.Dedë Nikoll  Dekaj, Vllaznia –kapion kombetarë

BASKETBOLL
1.Agostin Miculi, Vllaznia dhe antarë  i ekipit  kombetarë
2. Life Hasaj, Vllaznia
3.Bukurie Cenaj (Aliaj),  Vllaznia

VOLEJBOLL
1.Millojka Vaso,    Vllaznia
2.Lumturie Selgjekaj,  Vllaznia
3.Dese Jako,  Dajti

ATLETIKË
1.Palok      Keqaj  , Partizani , Vllaznia  (kercim së gjati)
2.Bashkim   Ramekja  ,Vllaznia  (vrapime të gjata)
3.Abdyl       Balaj     , Vllaznia (hellje shtize ,gjyle ,granate-kampion komb.)
4.Tom         Delaj      , Vllaznia  (ecje sportive)
5. Bozho    Hajko      ,   Vllaznia  dhjetë-garesh ,kampion i republikes.
6.Drane       Shelqaj   ,  atlete e Vllaznise dhe kombetares.
7.Ilo         Nikolla      ,   atlete e   Vllaznise (vrapime te gjata)
8.Fran Nosh  Rumia  ,    aylete e Vllaznise (hellje shtize)

MUNDJE
1.Paulin     Sterkaj   ,Vllaznia , Dinamo ,(Gjermani), kampion kombetar
2.Dushan    Vaso     , Vllaznia  ……. kampion  Kombetar
3.Eljaz        Çulaj        Vllaznia

BOKS
1.Besnik  GJETJA, boksier i Vllaznise dhe ekipit kombetare ,kampion dhe  i sukseshme edhe në ndeshje nderkombetare .
2.Asim  Makaj  ,Vllaznia , kapmpion kombetare (pesha te renda )

QITJE
Çel   Shabani , Vllaznia (kampion kombetare ne qitje me flamber.

ÇIKLIZEM
Ervin   Likaj  –  Apollonia , kombetare

SHAHU
Malesoret janë shquar jo vetem per forcen fizike ,por edhe per forcen mendjes (mendje e shendoshtë në trup  i shendoshtë) , kete e tregojnë  edhe disa  nga rezultatet e arritura në sportin e Shahut. Ekipi i shahut “Veleçiku”me qender  në bashkinë  Koplik… Rezultatet  më sinjifikative fillojnë të duket në vitin 2000 , kur ky ekip marrte pjesë në kampionatin kombetarë.

Në vitin 2006 shahistet e “Veleçikut” zënë vendin e tretë në shkallë Republike. Rezultate impresionues arriti  ky ekip edhe në vitet 2007 ,2008 ,e  veçanarsiht në kampionatin kombetarë të vitit 2009 ,kur shahistet e “Veleçikut” u shpallen  Nënkampion të Shqiperisë.

Por  rezultati  më i shkelqyer  është arritur në vitin 2010 ,kur   Ekipi i shahut  “Veleçiku” shpallet   Kampione e Shqiperisë Kjo skuader  perbehej nga shahistet : Dritan  Mehmeti , Alekasander  Paci  , Çlirim Guxho , Dritan  Zeka dhe Ferit   Salihaj  me trajnier shahistin e njohur Mehdi  Duli.

Në  zhvillimin e ketij sporti  janë dalluar edhe shahistet Shyqyri  Çoku  , Shyqyri  Bajraktari dhe i riu  Gëzin  Noka , por mbi të gjithë vlen të cilesohet shahisti  Ferit  Salihaj i cili në vitin 2007 fitoi  ndaj shahistit  kampion  të Shqiperisë që  ksihte edhe itullin mjeshter nderkombetarë etjer…

“TRASHEGIMIA”  NË  FUTBOLL  E  MALESISË   DERI  TE EKIPI I  “VELEÇIKUT”…
Edhe pse klubi i futbollit “Veleçiku” është krijuar disi vonë (në vitin 1986), Malesia e Madhe ka  njerrë vazhdimisht  sportistë elitare të niveleve kombetare dhe nderkombetare , të dalluar në klubet e kategorive të para (sot superiore) të dyta ,të treta dhe ato amatore.

Gjithsesi plejada e sportisteve nga Malesia është e madhe ,por ne në ketë historik të shkurter po mundohemi të paraqesim vetem disa nga elita e kesaje plejade që nderoi  Malesineë dhe Shqiperinë..

FUTBOLL     KLUBI         KU KA LUAJTUR
1.Salvador     Kaçaj          Beslidhja ,Vllaznia ,Greqi e  kombetare
2.Hajrulla      Lekaj              Vllaznia
3.Millan        Vaso               Vllaznia   , Partizani dhe kombetare
4.Besnik        Duli                Naftetari , Dinamo
5.Rexhep       Hebaj             Vllaznia
6.Rado          Vaso               Vllaznia
7.Ritvan        Hebaj              Vllaznia  ,Veleçiku
8.Lazer         Linadi             Lushnje
9.Selami       Pepa               Veleçiku
10 Ardian     Vukcaj            Veleçiku
11.Ramadan  Zenelaj          Beslidhja
12.Ndoc        Prekoçi          Vllaznia
13.Kastriot    Rrustemaj     Vllaznia , Pogradeci ,Skenderbeu , Dinamo,         Flamurtarin, Beslidhja , Greqi …
14.Dalip      Rrustemaj        Veleçiku
15.Petrit        Zekaj              Veleçiku
16.Çesk       Kalaj                 Veleçiku
17.Gjergj (Bufi) Shemtina    Veleçiku
18.Nuri        Rexha                Veleçiku  , Vllaznia
19.Hasan      Hasaj                 Korabi
20.Arben      Dashi              Dinamo
21.Ilir            Kurti              Dinamo
22.Lodovik   Popaj              Minatori , Veleçiku
23. Luan       Ujkaj               Veleçiku
24.Faik           Çokaj            Vllania ,Beslidhja
25.Helidon     Smajlaj          Veleçiku
26.Paulin        Keqaj             Veleçiku
27.Muç           Dashi             Vllaznia
28.Tufik         Kurti               Studenti
29.Ardian       Doka               Veleçiku
30.Hysen       Kurti                Veleçiku
31.Ardit         Muka               Veleçiku
32.Ardit         Hysa                Veleçiku
33.Besnik      Ramekaj           Veleçiku
34.Fatmir       Demaj              Veleçiku
35.Shaban      Demiri              Partizani
36.Ramadan    Mukaj             Partizani
37.Jashar Binak  Ramçaj        Partizani   , Vllaznia , Lushnja.
38.Haxhi       Ajazi                Gramshi
39.Luigj         Ograja             BeslidhJa ,Durresi
40.Jani          Jovani               Vllaznia
41.Janko       Jaku                   Vllaznia  (te rinjet) ,Dajti
42.Velko       Ferezaj              Vllaznia  (te rinjet), Dajti
43.Stojan      Juga                   Vllaznia ,Terbuni,Veleçiku
44.Vido        Malaj                  Vllaznia …

Perveç ketyre futbollisteve që  cilsuam në trojet e  Malesise ka pasur mjaft talente që per  aresye  të ndryshme  nuk kishin fatin të aktivizohen me ekipe futbolli ,por kanë luajtur  me ekipet  e kooperativave ,ndremarrjeve  dhe janë dalluar si talente .Numri i ketyre eshte mjaft i madh ,por ne po marrim si shembull vet DY : Gjergj Miculin dhe Ymer Hasen.

Ekipi i futbollit “Veleçiku”, vazhdimisht  ka zenë vende nderi në kategorinë e futbollit që ka luajtur. Ne vitin 2000 “Veleciku”me trajnier Z. Sami Selgjekaj ka dal kampion kombetarë i kategorise së tretë ,duke siguruar daljen në  kategorin e dytë. Në kampionatin e viteve 2002-2003 ”Veleçiku”  ka kaluar në kategorine e parë të Futbollit. President ka qenë   Ramadan  Lika dhe trajnier Besnik  Duli.

Besnik  Duli per vite më radhë ka krijuar edhe ekipin me të cilin ka shkelqyer me moshat e femijeve, paratrinjeve  dhe te rinjeve të “Veleçikut”.Ky ekip  është shpallur disa herë kampion i liges amatore të veriut ,duke mundur edhe ekipe zinxire të Partizanit ,Dinamos , Tiranes ,Elbasanit , Durresit e tjerë. Me keta të rinjë  ka konkuruar edhe në  Ballkaniadat e organizuara në Pogradec.

Po keshtu ekipe zinxhire  që nga femijet e deri tek të rinjet  kanë pas krijuar dhe luajtur me sukses (ne kompeticionet  e organizuara nga F.SH.F.-ja)  trajnieret  Ndue  Naçi , Ndue Burgaj (Bajze-Kastrat), Mustaf  Muka, Shyqyri  Zekaj, Rifat Abdyli (Koplik) e tjer..

Ne Malesi te Madhe, në komunen Qender  u krijua ekipi i futbollit “STERBEQI” . Ky ekip e ka fillesen ne fundveren e vitit 1995. “Sterbeqi” merr pjese per herë të parë në  kampionatin e kategorisë së tretë  në  plejofin   e edicionit të viteve  1995-1996, ku ky ekip shpallet kampion  në shkallë Republike , duke  kaluar në kampionatin e kategorise dytë. Pas ketij suksesi “Sterbeqi”  merr pjese në dy kampionate : në  atë të viteve 1996 – 1997 dhe  të viteve 1997-1998. Ku edhe ketu  ky ekip luan me mjaft dinjitet ,duke u radhitur në vendin e pestë.

Klubi i futbollit  “Sterbeqi” , u krijua dhe është mbajtur  nga  vetë fshati me te njejtin emer ,(i organizuar si një shoqate jo fitimprurese).

Stafi drejtues i ekipit ka qene:
Adem  Ujkaj         President
Qemal   Hasaj        Menaxher
Tonin    Todi          Sekretar
Ymer     Hasaj        Trajnier
Agustin  Todaj       Zv/Trajnier (dhe futbollist)

Nder futbollistat  që perfaqesuan  ekipin e futbollit “Sterbeqi” spikaten:

Agustin  Todi  , Fadil   Ujkaj  , Luan  Ujkaj , Ardian  Dreshaj  , Flamur  Hasaj , Ndriçim  Hasaj ,  Bashkim  Musiqi , Bujar  Gjetja ,  Ilir  Hebaj , Ermir  Rrukaj , Xheladin Hasaj e tjer.. Ekipi  u shperbe  per mungese  financimi..Por  historia e ketije ekipi vazhdon te jetoj…

Sot ne  Malesi te Madhe vijon rrugen futbollistike vetem  Ekipi i “Velecikut”, me “pronare” klubi Bashkine Koplik , qe  megjithe  disa veshtirsi financiare vazhdon te luaj me sukses ne kampionatit e kategorise dyte ,(grupi i Veriut),ku ne kete ekip luajne laojtare mjafte cilsore ,emrat e te cileve do të shenohet në vijim  të ketij shkrimi… po i shenoj pasi i shohim  ,mbeshtesim e duartrokasim vazhdimisht.

Kjo “histori” e sporteve në Malesi  të Madhe, perfaqeson fare pak  nga ajo ,që treva jonë  ka perkundur në djepin e saj historik në keto  100 vite të pavaresisë së Shqiperisë “Londineze” (1913)…

PERGATITEN :
Ndue  Bacaj  – Publicist
Bashkim Ramekaj – Gazetar  sportiv