Spanja mundi 2-1 Gjermaninë në çerekfinalet e Euro 2024 në një garë rrëqethëse në 120 minuta. Megjithatë, rezultati mund të ishte i ndryshëm nëse gjyqtari Anthony Taylor do të kishte vendosur t’i jepte Gjermanisë një penallti, por nuk e bëri.

Gjuajtja e Jamal Musiala nga jashtë zone goditi dorën e majtë të Marc Cucurellas në rrugën drejt objektivit që ishte rrjeta. Zyrtari i UEFA e refuzoi kërkesën për penallti pavarësisht se lojtari spanjoll ishte brenda zonës së tij të penalltisë.

Megjithatë, kishte një arsye të vlefshme pse arbitri anglez nuk zgjodhi të penalizojë aktin e Cucurella.

Pse Gjermanisë nuk iu akordua penallti nga Anthony Taylor?

Gjyqtarët zakonisht marrin parasysh qëllimin e lojtarit dhe pozicionin e dorës kur caktojnë një penallti. Në këtë rast, dora e Cucurellas po lëvizte drejt trupit dhe ishte në pozicion vertikal, gjë që mund të tregonte se ai nuk kishte ndërmend të ndalonte topin me dorë. Prandaj, për shkak të pozicionit vertikal të dorës, penalltia mund të mos jetë dhënë. Taylor ishte i bindur për vendimin që në çastin e parë, duke e pasur përballë aksionin.