Shkodra ne traditen e saj te njohur per botimin e zhanreve publicistike, nuk kane mbetur prapa edhe ne botimet e gazetave sportive, buletinve sportive qofte nga klubi sportiv VLLAZNIA apo edhe nga individe qe ishin marre me sport te ndryshme, me shume me futbollin.

Pa dashur te bejme nje histori te publicistikes sportive ne Shkoder, nuk mund te anashkalojme pa permendur emrin e njeriut qe orgonizatorit te ndeshjes se pare nderkombetaret te futbollit Palok Nika i cili botoi ne vitin 1925-26 botoi gazeten “Sporti” me shpenzimet e tij. Apo perseri nje gjyqtar futbolli u ba i njohur ne Ballkan si arbiter i pare qe gjykoj ndeshjet nderkombetaret, duke ba nje karrierr te shkelqyer ne kete profesion ne vitin 1925 duke botuar gazeten Shkendia te shkruar me dore.

Nje tjetēr arbiter i rangut nderkombetar Bakir Dibra ne fillim te viteve ’50 boton buletinin sportiv “Java e Sportit”

E kam shkruar edhe me pare se ne Shkoder, me rastin e zhvillimit te kampionateve kombetare me grumbullim, klubi sportiv VLLAZNIA nxirrte çdo dite te zhvillimit te aktiviteteve nje buletin informativ ku sportdashesit informoheshin per rezultatet, te shoqeruara edhe me komente te shkurtera. Dhe autori i tyre ishte gazetari i mirenjohur Rifat Uruçi.

Por Klubi Sportiv VLLAZNIA ne rastin e festave, ne organizimin e mbrembjeve per sportiste te dalluar, botonte dhe nje format mini-gazete siç eshte kjo qe po prezantojme per here te pare me titullin “SPORTISTI”.

Ne katēr faqet e saj jane prezantuar portretet me foto te sportisteve shkodrane per te cilet i dedikohet nje mbremje jubilare.

Posht titullit te gazetes “Sportisti” eshte shkruar: “E boton Klubi Sportiv “VLLAZNIA”, Shkoder 28.XII.1960 ”

Dhe ne nje nga faqet jepet dhe njoftimi i poshteshenuar:

“Klubi sportiv VLLAZNIA do te nxjerr njehere ne 3 muaj nje buletin shkencor per fiskulturen. Kontribuoni me materiale origjinale nga jeta e juaj dhe materiale te perkthyera nga literatura e vendeve socialiste”

Por ky botim nuk i shpeton politizimit kur ne krye te faqes se pare eshte shkruar se nēn udheheqjen e Partise, K.Q.Leninist me shokun E.H. perpara per suksese te reja.

Per te cilet bahet mbremja? Dhe ne katēr faqet e kesaj mini-gazete dhurate nga familja sportive shkodrane Karafili, Franko e motrat Nini e Dodona jane portretet e 12 Mjeshtrave te Merituar Sporti e Mjeshtra Sporti.

Me rradhe: Hysni Bebeziqi (atlet), Marije Gjoni (atlete e basketbolliste), Sebije Keraj (atlete), Selami Ibrahimi (notar), Fadil Muriqi (çiklist), Osman Gruda (atlet), Zef Franja (atlet), Nini Karafili (atlete), Esat Haxhi (baskebollist), Qemal Cungu (futboll), Ernest Halepiani (futboll) dhe Shyqyri Halili (boksier).
Namik MEHMETI
Firenze, 20 shkurt 2023