Federata Shqiptare e Peshëngritjes (FSHP) është një e organizatë e përhershme jo-fitimprurëse.Peshëngritja ishte një nga sportet e para të përfshira në Lojërat Olimpike Moderne 1896. FSHP u themelua në vitin 1949, dhe është një nga më të vjetrat prej Federatave Kombëtare Sportive. FSHP është e vetmja Federatë që organizon gara për peshëngritje.

FSHP është antarsuar në Komitetin Olimpik Kombëtar Shqiptar (KOKSH) si organ i vetëm organizues i garave kombëtare dhe ndërkombëtare për peshëngritjen. FSHP është anëtare e Federatës Europiane të Peshëngritjs (EëF) dhe i asaj Federatës Ndërkombëtare të Peshëngritjes (IëF).
Nga viti 1972— 2012 (Prill), totali i medaljeve te fituara ne Lojra Olimpike, Kampionate Botërore, Europiane, dhe Turne Ndërkombëtare është 299: Nga te cilat 101 Ari, 109 Argjenti dhe 89 Bronzi.

Titujt të lartë në vite (Janë vendosur në bazë të viteve)

MJESHTRA SPORTI TË EUROPËS

1) Agron HAXHIHYSENI           1990    Dinamo

2) Fatmir BUSHI                     1990    Partizani

2) Pirro DHIMO                      1990    17 Nëntori

3) Genci BARKIÇI                 1992    Vllaznia

Mjeshtra të Merituar Sporti

1) Ramadan MARTINI            1971    17 Nëntori

2) Ymer PAMPURI                 1972    17 Nëntori

3) Faruk KALLESHI              1973    Vllaznia

4) Asim BELINOVA              1973    Vllaznia

5) Bujar BODINAKU               1980    17 Nëntori

6) Agron HAXHIHYSENI        1990    Dinamo

7) Njazi BUSHATI                 1993    Vllaznia

8) Aleksander KONDO            1993    Dinamo (pas vdekjes)

9) Shtjefen THAÇI              1993    Vllaznia

10) Erlin NIKOLLA                  1993    Lokomotiva

11) Vehap XHINDOLE            1993    Elbasani

12) Muharrem BERISHA          1993    Dinamo

13) Mirjam HAKANI               1993    Tirana

14) Përparim FERUNI            2002    Partizani

Mjeshtra Sporti

1) Enver GRUJANI                1954    Puna (Tirana)

2) Emin DEGISTANI               1955    Partizani

3) Murat HOXHA                  1955    Partizani

4) Shyqyri BERISHA              1955    Partizani

5) Alush ABDIHOXHA            1955    Partizani

6) Kurt KOÇI                        1955    Durrësi

7) Dhimitër NANO                 1957    Elbasani

8) Shefqet ÇASLLI                 1957    Tirana

9) Azbi ÇELA                          1957    Partizani

10) Sejdinn GJONI                 1961    Partizani

11) Besim PULAJ                   1962    Partizani

12) Bajram KURTI                  1965    17 Nëntori

13) Vehap XHINDOLE             1965    Partizani

14) Faruk KALLESHI             1967    Vllaznia

15) Ymer PAMPURI               1967    17 Nëntori

16) Bujar BODINAKU             1967    17 Nëntori

17) Shefqet PASMAÇIU          1967    17 Nëntori

18) islam BALIA                     1967    Dinamo

19) Asim BELINOVA            1967    Vllaznia

20) Bajram CANKA                 1967    Studenti

21) Fehmi TELEGRAFI           1967    Tomorri

22) Ferid BERBERI                 1968    Dinamo

23) Kozma QERAXHIU           1970    Partizani

24) Fatmir SHYTI                 1972    Lokomotiva

25) Xhemal QARRI                1974    Dinamo

26) Shtjefën THAÇI            1974    Vllaznia

27) Agim KAPLLANI              1977    17 Nëntori

28) Mihal HOÇO                    1977    Tomorri

29) Agron HAXHIHYSENI       1980    Dinamo

30) Gac NUSHI                     1981    Partizani

31) Përparim FERUNI             1983    Studenti

32) Erlin NIKOLLA                 1983    Studenti

33) Aleksander LOLI              1983    Studenti

34) Muharrem BERISHA         1983    Dinamo

35) Mirjan HAKANI               1983    17 Nëntori

IN MEMORIUM

1) Njazi BUSHATI                  Vllaznia

2) Gac NUSHI                       Partizani

3) Aleksandër KONDO           Dinamo

4) Fatmir KONDO                 Dinamo

5) Erion SULI                        Partizani

6) Xhemal QARRI                  Dinamo

7) Petrika DEMIKO               Dinamo

8) Ymer FERIATI                  Labinoti

9) Islam BALIA                     Dinamo

10) Mihal HOÇO                   Tomorri

11) Ali LUNDRAXHIU            Peqini

12) Vasil LICI                         17 Nëntori

Trajnere ne vite tek Vllaznia:

1) Njazi BUSHATI              
2) Hamza ÇELA                                 
3) Gjovalin ÇUNI                
4) Sabah BERETI                  
5) Maliq GRUDA                                                                 
6) Petrit HOXHA                
7) Nikolin QYRSAQI            
8) Muhamet TUZI                
9) Kujtim LAÇI                   
10) Dritan ZAGONJARI      
11) Faruk KALLESHI

 

12) Genc Barkiçi

13) Artur Lagja