Situata në Ligën Premier ka marrë një kthesë dramatike pasi Evertoni u godit me një sanksion të rëndë – humbjen e 10 pikëve për shkak të shkeljes së rregullave të Fair-Play Financiar. Ky vendim ka shkaktuar trazira ndër klubet e futbollit anglez, duke shtuar pasiguri dhe rrezikun e ndëshkimeve të rënda edhe për klubet e tjera të mëdhem.

Manchester City dhe Chelsea, dy nga ekpiet më të mëdha në skenën e futbollit evropian, janë nën rrezikun e të njëjtat pasojave si Toffees. “The Times” raporton se ato mund të përballen me një sanksion katastrofik prej 30 pikësh, që do të ishte një goditje e madhe për klubet.

Skenari është edhe më i zymtë kur mendohet se këto klubet mund të përballen jo vetëm me humbjen e pikëve, por edhe me mundësinë e rrëzimit nga liga kryesore. Një veprim të tillë do të shihej nëse gjetjet e një komisioni rregullator të pavarur do të konfirmojnë akuzat e ngritura ndaj tyre.

Manchester City është në qendër të hetimeve pasi akuzohet për më shumë se 100 shkelje financiare, ndërsa Chelsea ka qenë nën vëzhgim për periudhën e udhëheqjes së Roman Abramovich. Shkeljet në pyetje përfshijnë një gamë të gjerë kohore – nga sezoni 2009/10 deri në sezonin 2017/18.

Avokati Stefan Borson, i cili ka këshilluar Manchester Cityn, ka thënë ditë më parë në Twitter se sanksionet e mundshme mund të rezultojnë në degradimin e klubit.

Ky vendim i fundit vjen pas një periudhe të gjatë hetimesh dhe apelimesh në sportin e futbollit. City u përjashtua nga Liga e Kampionëve dhe u dënua fillimisht me 30 milionë euro në vitin 2020, për të pasur një vendim të anuluar më vonë dhe një gjobë të reduktuar në 10 milionë euro nga Gjykata e Arbitrazhit Sportiv.

Megjithëse kjo situatë mund të ketë dhënë Manchester Cityt një ndjesë të lehtësimit, zhvillimet e fundit tregojnë që autoritetet rregullatore mund të angazhohen për një linjë më të ashpër dhe më pak kompromisi ndaj çështjeve financiare në futboll. /Telegrafi/