Gjyqtarët kanë qenë një pikë e madhe diskutimi në futbollin spanjoll për shumë vite, por veçanërisht në epokën VAR. Ky shqyrtim u rrit dhjetëfish këtë javë pas ngjarjeve të ndeshjes së diskutueshme të së dielës midis Real Madrid dhe Almeria, dhe rrjedhjet pasuese të VAR nga incidentet gjatë asaj ndeshjeje, dhe gjithashtu të tjera .

Nuk është koha e mirë për të qenë gjyqtar në Spanjë, dhe për këtë, Federata Spanjolle e Futbollit ka lëshuar një deklaratë ku mbështet zyrtarët e vendit, veçanërisht ata që operojnë në La Liga. Ata gjithashtu dënuan këto rrjedhje për herë të dytë, pasi e kishin bërë këtë në fillim të javës.

“RFEF dëshiron të tregojë mbështetjen, solidaritetin dhe besimin e saj për gjyqtarët përballë sulmeve që ata po pësojnë në ushtrimin e kompetencave të tyre. Gjithashtu, dëshiron të dënojë ashpër vjedhjen dhe shpërndarjen e audiove të ndryshme nga sistemi VAR, pasi është një shkelje e qartë e mbrojtjes së të dhënave, për këtë arsye është vënë në vëmendje të Guardia Civil, siç u njoftua dje.

“Rruga drejt transparencës dhe mirëkuptimit të punës së arbitrimit është një vendim i vendosur i RFEF-së dhe CTA-së së saj, e cila do të vazhdojë të kryejë punën e saj me profesionalizëm dhe rigorozitet. Kolektivi i arbitrave është një pikë referimi në Evropë dhe në mbarë botën, siç e njohin UEFA dhe FIFA, duke caktuar gjyqtarë spanjollë në ngjarje të mëdha, si Kupat e Botës, Kampionatet Evropiane ose Liga e Kampionëve”.

“Respekti për gjyqtarin duhet të jetë një maksimum për të gjitha nivelet e lidhura me futbollin. Gjyqtarët janë një pjesë thelbësore e këtij sporti dhe respekti që ata meritojnë është një shembull i rëndësishëm për sjelljen sociale”.

“Është përgjegjësia përfundimtare e të gjithëve për ta siguruar dhe promovuar atë. Futbolli dhe zhvillimi i tij i duhur varet prej tij. Pa gjyqtarë nuk ka futboll”, thuhet në reagimin e tyre.Kjo situatë nuk duket se do të kalojë së shpejti, gjë që nuk është aspak ideale për ata brenda Federatës. /Telegrafi/