Futbolli është zhvilluar shumë në Lindjen e Mesme në dekadën e fundit apo më shumë, dhe një nga përpjekjet e hershme për të lënë gjurmë në sport erdhi nga ‘Rock Stadium’ i propozuar në Emiratet e Bashkuara Arabe.

Që nga Kupa e Botës në Katar në 2022, futbolli në Lindjen e Mesme ka parë ndikimin e tij të rritet jashtëzakonisht me rritjen e Ligës Pro Saudite të përforcuar me transferimin e Cristiano Ronaldos.

Kjo nuk ka ndodhur vetëm brenda natës, pasi rrotat kanë qenë në lëvizje për mjaft kohë ndërsa Azia përpiqet të konkurrojë me futbollin europian në skenën globale.

Një nga përpjekjet më të hershme për të tronditur botën e futbollit erdhi në vitin 2016, pasi qeveria e Emirateve të Bashkuara Arabe hartoi një plan për të ndërtuar një stadium të veçantë në malet Jebel Hafeet.

Koncepti i dizajnit paraqiste një strukturë unike me tre forma masive trapezoide të vendosura brenda njëra-tjetrës. Ky rregullim krijon një vend me një çati pjesërisht të hapur, duke lejuar që drita natyrale dhe ajri i pastër të rrjedhë, ndërkohë që përmban edhe atmosferën e publikut.

Stadiumi do të kishte qenë në gjendje të mbante deri në 40,000 tifozë, që mund të konsiderohet shumë e vogël, megjithatë, shumë impiante të Kupës së Botës kanë pasur një kapacitet më të vogël.

Dizajni thuhet se është ndikuar nga arkitektura e lashtë e Romës, Greqisë dhe Egjiptit. Koncepti ishte krijimi i një terreni që kombinonte në mënyrë të përsosur stilet moderne dhe ato të lashta të ndërtimit.

Megjithatë, pavarësisht nga pasuria e rajonit, stadiumi i propozuar përfundimisht u konsiderua shumë i madh për shkak të ambicieve të projektit.

Themeluesi, z. Zgheib, donte që stadiumi të përfundonte duke përdorur vetëm materiale vendase, gjë që e ndërlikoi procesin e ndërtimit. Kjo qasje çoi në sfida të shkallëzimit dhe përcaktimit të kohës, duke shkaktuar vonesa të konsiderueshme dhe tejkalime buxhetore.

Si rezultat, projekti u përball me pengesa të konsiderueshme dhe nuk ka pasur pak ose aspak lajme në lidhje me vazhdimin ose përfundimin e tij, por ende nuk është anuluar zyrtarisht. Një gjë është e sigurt, nëse struktura madhështore përfundon ndonjëherë, do të ishte një spektakël./telesport/