Prokurori spanjoll paraqiti një ankesë sot – të premten 10 mars 2023 – kundër Barcelonës për korrupsion të dyshuar në pagesat ndaj ish-zëvendëspresidentit të Komitetit Teknik të Gjyqtarëve (CTA) José María Enríquez Negreira.

Cope e raporton këtë, duke shpjeguar se ankesa drejtohet edhe kundër vetë Negreira, kundër ish-presidentëve të Blaugrana-s Sandro Rosell dhe Josep Maria Bartomeu, dhe kundër ish-drejtuesve të klubit Óscar Grau dhe Albert Soler.

Prokuroria Publike në veçanti denoncoi krimet e dyshuara të korrupsionit mes individëve privatë në sektorin e sportit, administrim të pasaktë dhe dokumente false. “Nëpërmjet presidentëve Sandro Rosell dhe Josep Maria Bartomeu, Barça arriti dhe mbajti një marrëveshje verbale rreptësisht konfidenciale me të akuzuarin Enríquez Negreira…

Kjo në mënyrë që, në cilësinë e tij si nënkryetar i CTA dhe në këmbim të parave, të kryente veprime për kujdesin dhe për të favorizuar Barcelonën në vendimmarrjen e gjyqtarëve në ndeshjet e luajtura nga klubi, pra edhe në ndikimin e rezultateve te garave”, thuhet në ankesë.

“Gjyqtarët, caktimi i të cilëve për çdo ndeshje të garave zyrtare spanjolle në nivel shtetëror dhe profesional kryhet në KTA, organi gjithashtu përgjegjës për vlerësimet – në të cilat ka marrë pjesë i pandehuri – për promovimet dhe zbritjet e arbitrave, si dhe propozimin e kandidatëve për arbitra ndërkombëtarë”, përfundon dokumenti.

Prokurori Publik, pas disa ditë hetimesh, zyrtarizoi aktakuzën për klubin katalanas, Enríquez Negreira, Josep María Bartomeu, Oscar Grau, Albert Soler dhe Sandro Rosell. Ish-ekzekutivi Rosell u përfshi në ekstrem në listën e të dyshuarve, falë interpretimit të legjislacionit që më pas do të duhet të analizohet në gjykatë, duke iu referuar faktit se krimet e supozuara për të cilat ai akuzohet nuk kanë skaduar.

Por cfare mund te ndodhe? Edhe pasoja ne fushen nderkombetare… UEFA është plotësisht autonome për të qenë në gjendje të vendosë për sanksionet e mundshme kundër klubeve të federatave të lidhura në rast të shkeljeve sportive të rregullave në fuqi. Në fillim, Barcelona tregoi besim dhe qetësi totale: rasti ‘Negreira’ është rreptësisht kombëtar dhe UEFA ose FIFA mund të hyjnë vetëm nëse ka përfshirje ndërkombëtare.

Ky është mendimi fillestar, i cili megjithatë bie ndesh me realitetin aktual: me hapjen e një procedimi për korrupsion nga Prokuroria Publike, tashmë edhe Kupat janë në rrezik. Për momentin, UEFA hesht dhe ka kërkuar informacion të thjeshtë nga departamenti i integritetit të Federatës Spanjolle të Futbollit dhe po ndjek nga afër evolucionin e çështjes.

Në sistemin e UEFA-s kohët janë të ndryshme dhe faktet nuk kanë kaluar ende parashkrimin. Në rregulloren e tij ka një referencë të qartë për të drejtën e vetos mbi një klub kur “është angazhuar një aktivitet për të organizuar ose ndikuar në rezultatin e një ndeshjeje në nivel kombëtar ose ndërkombëtar”.

Dhe neni 4.02 do të ishte themelor. Ky nen specifikon se UEFA mund të zbatojë një sanksion “efektiv vetëm për një sezon futbolli”, mbi vendimin e një organi sportiv kombëtar ose ndërkombëtar, një gjykatë arbitrazhi ose një gjykatë shtetërore “. Si në këtë rast, prokuroria spanjolle.