Duke shfletuar revisten “Futboli shqiptar” dale ne qarkullim pak dite me pare, botim i gazetarit te mirenjohur Besnik Dizdari, perveç artkujve te larmishem me permbajtje te mendimit dhe historise sportive, ajo qe me shtyri te ulem dhe te radhise keto rreshta, ishte shkrimi aktual “kupa e revoltes” se Vllaznise”.

Artikullin perveç vlerave gazetareske qe i shkojne per zanat, autori e ka shoqeruar fitoren e tete te kupes nga Vllaznia edhe me nje foto arkiv ku prezantohen sipas viteve perberjet e formacioneve te Vllaznise pas fitores se tete kupave.
I hyra kesaj pune, pasi keto lloj shkrimesh kane njohur vetem nje gazetar qe i ka vene me kompetence vulen statistikave sportive, me shume saktesi e vertetesi.

Dhe ai ishte shoku dhe kolegu im i respektuar, i ndjeri Ymer Striniqi. por nuk po mungon botuesi i “Shkodra Sport”, gazetari Gjergj Kola te plotesoje ne vazhdimesi arkivin statistikor te Vllaznise dhe per kete duhet pergezuar.

Per me shume i hyra ketij shkrimi qe edhe brezi i ri i futbollisteve dhe sportdashesve shkodrane te nijihen me historine 103 vjecare te Vllaznise. Dhe tashti drejte e ne objektiv:

Kete trofe- Kupa e Shqiperise e kane fituar sipas ketyre tete formacioneve si me poshte:

1-Sabah Bizi 4 here (1965, 1972, 1979 dhe 1981)

2-Esat Rakiqi 4 here (1965, 1972 si futbollist dhe 1981 e 1987 si trajner)

3-Astrit Hafizi 3 here (2 here si futbollist 1979 e 1981 dhe 1 here si trajner 1987)

4-Suad Durraj 3 here (1972, 1979, 1981)

5-Luan vukatana 3 here ( 1979, 1981, 1987)

17 futbollistë ndërkohë e kanë fituar këtë trofe nga 2 here:

6- Paulin Ndoja 2 here (1965, 1972)

7- Medin Zhega 2 herë (1972, 1979)

7. Hajrullah Lekaj 2 herë (1965, 1972)

8. Menduh Dedja 2 herë (1965, 1972)

9. Hysen Dedja (1981, 1987)

10- Sait Çanga 2 herë (1979, 1981)

11- Fatbardh Jera 2 herë (1981, 1987)

12- Ferit Rragami 2 herë (1981, 1987)

13- Selman Gruda 2 herë (1979, 1981)

14- Ferit Borshi 2 herë (1979, 1981)

15- Ardit Krymi 2 herë (2021, 2022)

16- Mevlan Adili 2 herë (2021, 2022)

17- Bojan Zogovic 2 herë (2021, 2022)

18- Erdenis Gurishta 2 herë (2021, 2022)

19- Fjoart Jonuzi 2 herë (2021, 2022)

20- Victor da silva 2 herë (2021, 2022)

21- Arsid Kruja 2 herë (2021, 2022)

Dhe me pas vijojne emrat 48 futbollisteve te Vllaznise qe e kana arshivuar kete trofe vetem nje here. Ja emrat e tyre ku shquhen futbolliste me emer:

22- Ramazan Rragami 1 herë (viti 1972)

23- Selami Dani 1 herë (1965)

24- Sadetin Zmijani 1 herë (1965)

25. Kole Gjoni 1 herë (1965)
26- Mehdi Milla 1 herë (1965)
27. Frederik Çapaliku 1 herë (1965)
28- Zyhdi Basha 1 herë (1972)
29- Çesk Ndoja 1 herë (1972)
30- Ismet Hoxha 1 herë (1972)
31- Rauf Çanga 1 herë (1972)
32- Lutfi Basha 1 herë (1979)
33- Genc Boshnjaku 1 herë (1979)
34- Lutfi Basha 1 herë (1979)
35- Roland Luçi 1 herë (1981)
36- Gjergji Kushe 1 herë (1981)
37- Millan Vaso 1 herë (1981)
38- Arvit Hoxha 1 herë (1981)
39- Astrit Semaj 1 herë (1987)
40- Kujtim Shaba 1 herë (1987
41- Isak Pashaj 1 herë (1987
42- Arjan Laçja 1 herë (1987
43- FasliFfakja 1 herë (1987
44- Viktor Briza 1 herë (1987
45- Ilir Kepa 1 herë (1987

46- Hysen Zmijani 1 herë (1987)
46- Lulzim Bersheni 1 herë (1987
47- Agim maliqati 1 herë (1987
48- Agron Lika 1 herë (1987
49- Armir Grima 1 herë (2008)
50- Uliks Kotrri 1 herë (2008)
51- Ilir Nallbani 1 herë (2008)
52- Armir Teli 1 herë (2008)
53- Marenglen Kapaj 1 herë (2008)
54- Suad Lici 1 herë (2008)
55- Xhevahir Sukaj 1 herë (2008)

56- Albert Kaçi 1 herë (2008)
57- Gilman Lika 1 herë (2008)
58- Safet Osja 1 herë (2008)
59- Sasha Delain 1 herë (2008)
60- Haris Dilaveri 1 herë (2021)
61- Eni Imami 1 herë (2021)
62- Herald Marku 1 herë (2021)
63- Aleksander Isaevski 1 herë (2021)
64- Darko Bulatovç 1 herë (2022)
65- Ante Aralica 1 herë (2022)
66- Elvedin Heriç 1 herë (2022)
67- Liridon Latifi 1 herë (2022)
68- Esin Hakaj 1 herë (2022)

Por mjeku i ekipit te Vllaznise, 78 vjeçari dr. Zyhdi Çoba mban rekordin si fitues i trofeut të kupës së Shqiperise, ku nga 8 kupa ai ka koleksionuar 7 medaljet e arta. Rekord unika!

Kupen e Shqiperise e kane fituar si familje, vellezerit Menduh e Hysen Dedja si dhe vellezerit Zzyhdi e Lutfi Basha.
Urojme qe Vllaznia te vazhdoje pa u ndalur per te hyre ne historine e futbollit shqiptar edhe ne kete kompeticion.
Namik Mehmeti
Firenze 30.o6.2022